Sambon var sugen på en klassisk fiskgratäng med dill, så vi försökte oss på att göra en egen. Den blev jättegod, och hyfsat snygg också :)
Fiskgratäng
350 g vit fiskfilé (torsk, kolja, sej)
5 dl vatten eller fiskbuljong
Mos:5 dl vatten eller fiskbuljong
450 g potatis
ca 1 dl mjölk½ msk smör
1 äggulasalt, peppar
Sås:
Skala potatisen, dela den i mindre bitar och koka den. Sjud fisken i fiskbuljong ca 5 min. Spara buljongen till såsen.
Pressa potatisen och vispa ihop med en smörklick och mjölk. Vispa till sist ner äggulan.
Smält smöret till såsen i en kastrull. Vispa i mjölet. Späd med fiskbuljongen, lite i taget, och vispa hela tiden. När konsistensen känns lagom, ha i creme fraichen. Låt sjuda några minuter. Salta och peppra litegrann. Avsluta med att ha i hackad dill.
Smörj en form och spritsa moset längs kanterna av formen. Häll lite sås i botten och lägg i fisken. Häll på resten av såsen.
Gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter, eller tills moset fått fin färg. Servera med lite goda grönsaker!
Sås:
1 msk smör
1 msk vetemjöl2-3 dl fiskbuljong från fiskkoket
1 dl creme fraichedill
salt, peppar
salt, peppar
Pressa potatisen och vispa ihop med en smörklick och mjölk. Vispa till sist ner äggulan.
Smält smöret till såsen i en kastrull. Vispa i mjölet. Späd med fiskbuljongen, lite i taget, och vispa hela tiden. När konsistensen känns lagom, ha i creme fraichen. Låt sjuda några minuter. Salta och peppra litegrann. Avsluta med att ha i hackad dill.
Smörj en form och spritsa moset längs kanterna av formen. Häll lite sås i botten och lägg i fisken. Häll på resten av såsen.
Gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter, eller tills moset fått fin färg. Servera med lite goda grönsaker!
Energi 510 kcal (K 35% / P 31% / F 34%)
Kolhydrater 44 g / Protein 40 g / Fett 19 g varav mättat 10,8 g
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar