Det här brödet är lätt att lyckas med, bara man har en pigg surdeg. Det enda moment som kan vara lite knepigt är själva utbakningen eftersom degen är rejält kladdig. Men har man ordentligt med mjöl på bakbordet och en degskrapa att jobba med går det också enkelt.
Brödet får en väldigt mild syrlig smak och passar bra till mat, kan även tänka mig att det är gott att göra varma mackor av eller att rosta.
Enkelt surdegsbröd i form
2 bröd
2 dl pigg surdeg av råg
5 dl vatten
10 g jäst
180 g dinkelsikt (ca 3 dl)
540 g vetemjöl special (ca 9 dl)
2 tsk salt
2 formar 1-1,5 liter
smör + mjöl till formarna
Gör iordning surdegen kvällen före bakdagen.
Blanda surdeg, ljummet vatten och jäst i en bunke. Tillsätt mjölet, rör om ordentligt och täck bunken med plast. Låt den stå på en varm plats 6-8 timmar tills den bubblar ordentligt.
När 6-8 timmar gått, smörj formarna och mjöla dem lätt. Blanda ner vetemjöl och salt i grunddegen. Rör ihop alltihop ordentligt men arbeta inte mer än nödvändigt. Häll sedan ut den kladdiga degen på ett ordentligt mjölat bakbord. Använd en skrapa och dela degen på hälften, vänd runt den lite i mjölet så att den inte kladdar fast. Lägg sedan över degbitarna i varsin bakform.
Låt jäsa 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Snitta bröden med en vass kniv och ställ in dem långt ner i ugnen. Grädda brödet i 30 minuter. Stjälp upp på galler och låt svalna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar