lördag 26 februari 2011

Baconlindad kyckling i vitvinssås

Glest med uppdatering igen, men jag har inte lagt ner! Däremot har det blivit mycket favorit-i-repris på vardagarna och inte heller så mycket tid över för att skriva här. Lördagsmiddagen blev i alla fall detta, gott men lättlagat efter att ha varit i farten hela dagen.

När jag gör potatis och grönsaker i ugnen saltar jag aldrig, utan har istället på flingsalt efteråt. Jag lyckas ändå aldrig salta tillräckligt innan!
Baconlindad kyckling i vitvinssås
2 port

2 kycklingfiléer
2 skivor bacon
salt, vitpeppar
1 tsk rapsolja
0,75 dl vitt vin
2 msk creme fraiche
lite timjan

5 potatisar
1 liten fänkål
1 röd lök
6 körsbärstomater på kvist
1 msk olivolja

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i klyftor. Dela fänkål och rödlök i klyftor. Lägg alla grönsaker utom tomaterna på en plåt med bakplåtspapper, ringla över oljan och blanda om. Sätt in i ugnen och låt stå totalt ca 25 min. När det har gått 10-15 min, skär ett kryss i tomaterna och lägg in dem också på plåten. Glänta gärna på ugnsluckan ett par gånger mot slutet av tillagningen för att släppa ut lite fukt.

Krydda kycklingen med lite salt och vitpeppar. Linda en skiva bacon runt varje kycklingfilé. Häll lite rapsolja i en stekpanna och bryn kycklingen runt om snabbt. Sätt ner till lägsta värme och slå på vinet. Lägg ett lock på stekpannan eller täck med aluminiumfolie. Låt bräsera i 15-20 min beroende på filéernas tjocklek.

När kycklingfiléerna är klara, klicka i creme fraiche i pannan och rör om. Krydda med lite timjan. Låt puttra ihop 2-3 minuter.

Servera kycklingen med grönsakerna och flingsalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar