fredag 26 november 2010

Pepparkakor med mandel

Dags att baka inför jul? Här är de absolut godaste pepparkakorna jag vet, vi bakar dem varje år hemma. Härligt kryddiga i smaken och knapriga i konsistensen. Kom ihåg att degen ska göras en dag i förväg!

Pepparkakor med mandel
ca 80 st

2,5 dl ljus sirap
2,5 dl strösocker
1 litet ägg
2 tsk mald nejlika
1 msk mald kanel
2 tsk mald ingefära
2 tsk stött kardemumma
25 g sötmandelspån
150 g smör, rumsvarmt
8 dl vetemjöl

Dag 1:
Koka upp sirapen, låt svalna. Rör därefter i socker, ägg, kryddor, mandel och smör. Tillsätt mjölet och arbeta ihop degen ordentligt. Låt degen vila svalt, men inte för kallt, till nästa dag.

Dag 2:
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla degen tunt på mjölad bänk. Tryck ut figurer och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 4-6 min, eller tills de börjar ta lite färg. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar