fredag 26 november 2010

Saftigt bröd med rågkross i långpanna

Det här brödet kom till för ett par veckor sedan när jag ville baka något lite annorlunda mot vad jag bakar annars. Jag har nästan alltid vatten som degvätska och sirap som näring till jästen, men nån gång måste man ju variera sig! (Bild kommer)

Saftigt bröd med rågkross och linfrö i långpanna
ca 20-25 rutor

4 dl vatten
1,5-2 dl rågkross
50 g jäst
2 dl mjölk + 2 dl vatten
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
rågsikt

Börja med att koka rågkross och vatten 5-10 minuter till en gröt. Låt svalna något. Blanda i en bunke med kall mjölk och vatten. Känn efter så att det inte är mer än 37 grader. Smula ner jästen och rör om tills den löst sig. Blanda ner salt, honung och linfrö. Tillsätt rågsikt till lagom konsistens och knåda för hand ca 5 min. Täck bunken och låt jäsa ca 1 timme.

Lägg bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut degen till en stor fyrkant. Skåra ut rutor med en vass kniv eller degskrapa. Låt jäsa ytterligare 40-60 min. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader ca 15 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar