Receptet på den här grytan hittade jag i en svensk kokbok, men när jag handlade ingredienser i den lokala butiken som ägs av en iranier byttes den pressade limen hastigt mot torkad lime, linserna blev till daal och jag fick noggranna instruktioner om hur grytan skulle tillagas på bästa sätt. Resultatet blev en kombination av det ursprungliga receptet och tipsen jag fick - en god och smakrik gryta! Trots att man faktiskt inte använder sig av så många kryddor.
Persisk gryta
6-8 port
2 stora gula lökar
2 msk smör
1 kg lammkött i bitar, tex rygg eller stek
5 dl vatten
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm gurkmeja
2 msk smör + 2 msk olivolja
3 dl Chana daal (typ gula linser, leta i nån utländsk butik!)
4 msk tomatpuré
1-2 dl passerade tomater
1-2 tsk torkad lime/lemonpulver
Skär auberginerna i 2 cm tjocka skivor. Salta och låt stå i en timme. Skölj dem sedan med kallt vatten i ett durkslag.
Skala och hacka löken och stek den i 1 msk smör tills den blir lätt gyllenbrun. Lägg över i en gryta. Bryn lammköttet i omgångar i resten av smöret, lägg över i grytan.
Tillsätt 5 dl kokande vatten, salt, peppar och gurkmeja. Sjud köttet under lock i 45 min.
Skölj av chana daal och fräs dem i 1 msk olja tillsammans med tomatpuré i någon minut. Lägg sedan över i grytan och tillsätt de passerade tomaterna (och eventuellt lite mer vatten om det ser ut att behövas). Koka grytan ytterligare 45 minuter, så att daalen mjuknar. Konsistensen blir ungefär som kikärtor.
Torka under tiden av aubergineskivorna och stek dem i omgångar på medelvärme i smör och olja tills de är gyllenbruna och mjuka. Tillsätt auberginen i grytan. Ha i den torkade limen. Koka i ytterligare 10 minuter.
Servera med kokt basmatiris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar