Den här rätten har vi bjudit på några gånger då vi haft besök, den brukar alltid uppskattas! Det är enkelt att dubbla eller tredubbla receptet och tillaga i en långpanna om man är många som ska äta. Passar även som vardagsrätt då den är lättlagad. Receptet kommer från den underbara boken "Kärlek, oliver och timjan" av Anna & Fanny Bergenström.
Timjankyckling
4 port
1 stor kyckling
1 citron
10 gula smålökar eller 2 stora
6 skalade vitlöksklyftor
1 stor grön paprika eller 2 mindre
2 tsk salt
svartpeppar
3 msk olivolja
2 lagerblad
1 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
1 dl svarta oliver utan kärna
1 dl gröna oliver utan kärna
½ kruka färsk timjan
Tvätta citronen och skär den i skivor. Ibland tar jag bort det vita, som kan bli lite beskt. Skala lökarna och dela dem om de är stora. Skala och dela på vitlöksklyftorna. Kärna ur paprikan och skär den i långa klyftor. Stycka kycklingen i portionsbitar och klappa in dem med salt och peppar.
Sätt ugnen på 225 grader. Varva kyckling, lök, vitlök, citron och paprika i en ugnsform. Ringla över olivolja. Salta och peppra lite till och stick ner lagerbladen. Slå på vin och vatten. Lägg över de gröna och svarta oliverna. Avsluta med att strö över rikligt med timjan.
Sätt in formen mitt i ugnen. Efter 40 minuter är det klart.
Servera med ris, eller andra valfria gryn, och gärna en blandad sallad. Bjud gärna lite mer färsk timjan till samt flingsalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar