lördag 3 november 2012

Lammytterfilé, jordärtskockspuré och svampsky

Kanske på sin plats att göra en liten uppdatering här! Tiden ska räcka till mycket och jag har inte prioriterat datortid. Men här är en fantastiskt god rätt som till fördel serveras med ett gott vin!

Lammytterfilé med jordärtskockspuré och svampsky
2 port

300 g lammytterfilé
svartpeppar, flingsalt
färsk timjan

250 g jordärtskocka
250 g mjölig potatis
½-1 dl grädde

15 g torkad karljohansvamp
2 baconskivor
1 schalottenlök
1 msk balsamvinäger
2 dl köttbuljong
2 tsk smör
1 msk färsk timjan
½ tsk strösocker

Lägg svampen i blöt i ljummet vatten ca 20 min. Hacka sedan svamp, bacon och lök. Fräs hacket i olivolja ca 5 min. Salta och peppra litegrann och tillsätt balsamvinäger och buljong. Låt småkoka i ca 10 min. Ha i en smörklick och smaka av med socker, salt och peppar. Ställ åt sidan. Värm på och tillsätt finhackad timjan innan servering.

Skala jordärtskocka och potatis. Om de inte ska kokas omedelbart, ha i lite pressad citron eller vinäger i vattnet så att jordärtskockan inte mörknar. Byt sedan vatten och koka rotfrukterna mjuka ca 15-20 minuter. Häll bort vattnet och ha i ½ dl grädde. Mixa slätt med mixerstav. Tillsätt ev lite mer grädde tills konsistensen känns bra. Krydda med lite salt och vitpeppar.

Sätt ugnen på 200 grader.
Salta och peppra lammet runtom och rulla det i hackad timjan. Bryn köttet runt om i en stekpanna. Stek klart i ugnen till innertemperatur 58 grader, det tar ca 10 minuter. Låt köttet vila några minuter och skär det sedan i ca 2 cm tjocka skivor.

Servera köttet med puré och svampsky samt lättkokta haricotverts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar