Höst är mysigt, då kan man tända ljus och sitta inomhus och bara mysa. Göra lite långkok och ha mysiga middagar. Vi köpte nya tallrikar nyligen, så nu är det ännu roligare att laga och äta mat. Det här bjöd jag på i helgen, kan rekommenderas! Lätt att lyckas med och egentligen inte så tidskrävande, till stor del sköter maten sig själv i ugnen.
Pumparisotto med kryddigt lamm
4 port
Köttet:
1 kg lammstek, gärna med ben
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 stor morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
1 msk chilisås
1 dl passerade tomater
ev 1 msk kalvfond
Kryddor:
½ msk hel spiskummin
½ msk hel koriander
2 kryddpepparkorn
1 krm hel kardemumma
½ msk timjan
½ msk oregano
½ tsk svartpeppar
½ msk paprikapulver
Risotto:
ca 300 g butternutpumpa
1 tsk + 1 msk olivolja
½ tsk salt
1 vitlöksklyfta
3 dl risottoris, valfri sort
1 dl vitt vin
7-8 dl hönsbuljong
1 dl riven västerbottensost
Sallad:
1 påse babyspenat eller blandade salladsskott (65-70 g)
150 g sockerärter
1 liten vitlöksklyfta
1 msk olivolja
½ dl pumpakärnor
1 tsk flingsalt
Kryddorna: Rosta spiskummin, koriander, kryddpeppar och kardemumma i torr stekpanna. Stöt dem i mortel med övriga kryddor. Gnid in lammskivorna med kryddblandningen. Kan med fördel förberedas några timmar innan tillagning.
Köttet: Sätt ugnen på 125 grader. Salta och bryn lammet i 1 msk olja och lägg över i en ugnsform. Tärna moroten och strö den över. Hacka löken och fräs den glansig i 1 msk olja. Pressa i vitlök och tillsätt sedan vin, chilisås och tomater, och kalvfond om lammet är benfritt. Häll sedan såsen över köttet. Täck formen med en bit bakplåtspapper och tillaga mitt i ugnen 2 ½ timme. Ös ett par gånger under tiden.
Risotto: Klyfta och kärna ur pumpan. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och ringla över 1 tsk olja, salta lätt och sätt in i ugnen ovanför lammet ca 1 timme. Fräs vitlöken i olivolja försiktigt i 2 min. Tillsätt sedan ris och häll på vinet. När det kokat in, späd med hönsbuljong vartefter vätskan kokar in och rör om ofta. Räkna med att riset ska koka knappt 20 min. När pumpan är färdig, tärna den och skär bort skalet. Rör ner pumpan i risotton strax innan den är klar. Tillsätt också den rivna osten. Krydda med lite svartpeppar.
Sallad: Dela sockerärterna på mitten och förväll dem hastigt, 20-30 sekunder, i kokande vatten. Sätt på en stekpanna med olivolja i. Skiva vitlöken och fräs den någon minut, lägg sedan ner pumpakärnor, sockerärter och salladsblad. Vänd runt någon minut så att allt värms och salta lätt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar