lördag 1 oktober 2011

Fiskgryta med curry och saffran

Riktigt goda fiskgrytor är bland det bästa jag vet. Mycket grönsaker, goda kryddor, gärna både lax och vit fisk och så lite vitt vin. Den här versionen blev mycket lyckad, men jakten på den perfekta fiskgrytan fortsätter...Fiskgryta med curry och saffran
4 port

300 g lax
300 g torsk/kolja/sej/gös
1 gul lök
1 fänkål
1 morot
1 röd paprika
2 tomater
1 msk smör
1 tsk curry
½ pkt saffran
½ krm cayennepeppar
½ grönsaksbuljongtärning
2 dl vitt vin
2 dl vatten
1 dl creme fraiche
salt

lite dill och persilja

Skala och hacka löken. Strimla fänkål, morot och paprika grovt. Skålla och skala tomaterna, tärna dem sedan i lite större bitar. Ta bort kärnorna.

Fräs lök, morot och fänkål i smör 3-4 minuter på medelvärme. Tillsätt paprika och tomater samt curry, saffran och en aning cayennepeppar. fräs ytterligare 3-4 minuter under omrörning.

Häll på vin och vatten, smula i buljongtärningen. Koka upp och låt sjuda ca 5 min. Skär fisken i tärningar så länge.

Rör ner creme fraiche och salta litegrann. Tillsätt fisken. Låt sjuda ytterligare ca 5 min, eller tills fisken är färdig. Strö på dill och persilja.

Servera grytan med kokt potatis eller bara ett gott bröd, till exempel levainbrödet nedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar