Har försökt mig på levainbröd vid några tillfällen men det har inte jäst så bra, även om det har blivit riktigt gott. Nu hittade jag recept på en snabbare variant som inte ens kräver något arbete, och blir suveränt gott och lite segt! Redan bakat 4 gånger med utmärkt resultat varje gång :)Snabb-Levain
1 bröd
8 g jäst
7 dl kallt vatten (700 g)
1 msk honung
2 ½ tsk salt
12 dl vetemjöl special (720 g)
2 dl siktad dinkel (120 g)
Smula jästen i en bunke och häll på lite av vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vattnet och de övriga ingredienserna. Arbeta ihop degen snabbt för hand. Den ska kännas smidig och lös. Låt degen jäsa 10-12 timmar under dubbla dukar i rumstemperatur.
Mjöla en bänk ordentligt och häll upp den lösa degen. Strö över rikligt med mjöl. Arbeta med degskrapa och vik in degens kanter mot mitten. Fös över degen med skarven nedåt på ett bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min under duk. Sätt ugnen på 250 grader med en plåt inne.
Ta ut den heta plåten och dra över bakplåtspappret med degen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Sätt ner temperaturen till 225 grader och låt brödet stå inne ca 25 min till. Håll lite koll så att brödet inte börjar brännas, i så fall kan man lägga över en bit ugnsfolie.
Låt svalna på galler utan bakduk.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det bästa brödet någonsin Lina! En vinnare varje gång :) /Ellinor
SvaraRadera