I lördags hade jag i huvudet komponerat en fantastiskt god middag: en perfekt stekt anka, len pumpacreme, en mustig portvinssås, stekt svamp och lite gröna bönor. Och så ett gott vin till det.
Man kan nog säga att jag lyckades bra, bortsett från såsen. Jag är absolut ingen såsmänniska! Varken särskilt förtjust i såser eller bra på att göra dem. Det blev en godkänd portvinssås trots allt efter lite spädning med mera men receptet besparar jag er! Så om någon sitter inne på ett idiotsäkert såsrecept så tackar jag och tar emot :-)
Ankbröst med rostad pumpacreme
2 port
2 ankbröst (ca 300 g styck)
smör
salt, peppar
1 butternutpumpa ca 600 g
1 liten vitlöksklyfta
1 msk olivolja
0,75 dl creme fraiche
salt
blandsvamp
haricot verts
en god portvinssås
Sätt ugnen på 175 grader. Skala pumpan och dela den i bitar (ca 2x2 cm). Lägg pumpan samt en skalad vitlöksklyfta i en ugnsform, gärna klädd med bakplåtspapper. Blanda med 1 msk olivolja och sätt in mitt i ugnen ca 25 min, tills pumpan är mjuk. Sätt ner värmen till 150 grader. Lägg pumpa, vitlök och creme fraiche i en kastrull och mixa slätt med mixerstav. Låt stå och värm sedan cremen på spisen före servering.
Snitta ett rutmönster i skinnet på ankbrösten. Bryn i smör på hög värme ca 2 min per sida, skinnsidan först. Salta och peppra. Lägg sedan över ankan i en ugnsfast form och stek den klar mitt i ugnen på 150 grader, innertemperatur 60-68 grader beroende på om man vill ha den rosa eller i stort sett genomstekt. Det tar ungefär 35 minuter.
Stek svamp och förväll haricot verts. Gör en god sås. Ät och njut!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar