söndag 3 juni 2012

Kalkonfilé med mozzarella och basilikafyllning

Första, eller möjligtvis andra, gången jag provar att tillaga kalkonfilé. Ett saftigt och mört kött, trots att jag troligen överstekte det litegrann. Trodde inte att det skulle gå så snabbt som på 20 minuter i ugnen, men det gjorde det.

Jag bjuder också på mitt bästa tips för riktigt, riktigt goda potatisklyftor! "Hemligheten" är bakplåtspapper, lagom mängd olja och självklart en god potatissort. Helst ska ugnstemperaturen vara 225-250 grader när man gör potatisklyftorna men jag kompromissade lite med temperaturen den här gången för det känns inte kul att helsteka kött i så hög temperatur.

Fylld kalkonfilé med mozzarella och basilika
2-3 port

1 kalkonfilé (ca 400 g)
½ mozzarellaost (ca 60 g)
basilika ca 15-20 blad
salt, svartpeppar
steksnöre

4-5 stora potatisar, gärna King Edward
½ msk olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Skala eller tvätta potatisen och dela varje potatis i 6 klyftor. Lägg ett bakplåtspapper i en form eller på en plåt. Lägg potatisen på bakplåtspappret, ringla över oljan, blanda runt och sprid ut potatisklyftorna (de blir inte krispiga om de ligger i en hög). Ställ in potatisen i ugnen 10 min före kalkonen sätts in, det tar ca 30 min tills den får fin färg och är klar.

Skär ett ordentligt snitt i kalkonfilén. Salta och peppra lite inuti skåran. Skiva mozzarellan tunt och fyll skåran med ost och basilikablad. Använd ett steksnöre för att binda ihop filén. Bryn den sedan runt om i smör och salta och peppra lite till. Lägg över filén i en ugnsfast form. Stek klart i ugnen bredvid potatisen ca 20 min. Kontrollera gärna med termometer att innertemperaturen är 70 grader. (Jag råkade få min till 80 grader och då hade den stått inne 25-30 min men det blev ändå saftigt.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar