En liten födelsedagslunch för närmsta släkten blev det idag. Då jag jobbar på min födelsedag i år och sambon dessutom är på semester kändes det trevligt att göra något särskilt av söndagen istället. Det blev en ganska enkel men smarrig lunch, "modernt" tyckte morfar och farmor men de åt med god aptit :-)
Fläskytterfilé, valnötspesto och bulgursallad
4 port
1 fläskytterfilé (800 g)
salt, svartpeppar
1 kruka färsk basilika
30 g valnötter (ca ½ dl)
1 vitlöksklyfta, hackad
1 dl olivolja
50 g riven parmesanost (knappt 1 dl)
ca 1 msk vatten
3 dl bulgur
½ grönsaksbuljongtärning
8 soltorkade tomater
1 burk svarta oliver
1 pkt fetaost
1 påse rucolasallad
2 tsk balsamvinäger
1½ msk olja
Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort fettkappan på fläskytterfilén. Bryn den på hög värme i smör runtom, salta och peppra. Lägg den i en ugnsform och ställ in mitt i ugnen, tillaga tills innertemperaturen är 70 grader. Ta ut ur ugnen och låt vila 10-15 minuter innan den skärs upp.
Nyp bladen av basilikan och lägg dem tillsammans med valnötter och hackad vitlök i en matberedare/använd stavmixer. Mixa tills att det inte återstår några större bitar av nötterna. Tillsätt lite av oljan i taget och fortsätt mixa. Rör till sist i riven parmesanost och späd ev med lite vatten till önskad konsistens. Klicka sedan peston över det skivade köttet.
Koka upp vatten enligt anvisningen på bulgurpaketet, tillsätt en halv grönsaksbuljong och bulgur. Koka enligt paketet. Blanda sedan ner hackade soltorkade tomater, vinäger samt olja medan den fortfarande är varm. Låt den sedam gärna svalna en stund och servera ljummen. Toppa med svarta oliver, fetaost i kuber och rucola vid servering.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar