Det här brödet blir lite segt i konsistensen och fantastiskt saftigt och gott! Degen ska vara hyfsat kladdig så knåda för hand rekommenderas inte. Sedan behövs det ganska rejält med mjöl och en degskrapa vid utbakningen. Gör man dem i storleken på bilden nedan blir det ca 25 bröd.
Frukostbröd med kross
ca 25 st
2 dl 4-kornskross
25 g jäst
600 g vatten (6 dl)
½ dl brödsirap
2½ tsk salt
1 tsk kummin
220 g rågiskt (4 dl)
180 g grahmsmjöl (3 dl)
ca 360 g vetemjöl special (ca 6 dl)
vetemjöl till utbakning
Koka krosset i ca 1 liter vatten i 10 minuter, rör om då och då. Häll av och skölj med kallt vatten i ett durkslag eller en sil.
Smula jästen i en degskål och häll över ljummet vatten. Rör om tills jästen löst sig. Stöt kummin och ha i tillsammans med salt, sirap och mjöl. Arbeta degen ca 10 minuter i maskin. Låt jäsa under bakduk 50-60 minuter.
Mjöla bänken och häll ut degen, strö även över lite mjöl. Försök att dra ut degen så att luften inte trycks ut och degen är 1-2 cm tjock. Skär ut rektangulära degbitar vartefter och lägg över dem på plåtar med bakplåtspapper på. Jäs i ca 20 min under duk.
Sätt ugnen på 250 grader med en plåt inne. Dra sedan över bakplåtspappret med bröden och grädda mitt i ugnen ca 12 min, de ska få lite färg. Låt bröden svalna på galler.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar