Helt fantasilös idag när jag skulle fixa mat, men bland konserverna i skåpet stod det lite kikärter och krossade tomater. Hade sparat ett recept sedan tidigare som jag var lite nyfiken på, och jag tyckte det blev gott, kul med garam masala i biffarna. Kanske man skulle försöka att äta vegetariskt nån gång då och då i alla fall!
Falafel med tomatsås
4 port
2 burkar kikärter (500 g utan spad)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
½ dl maizenamjöl
2 tsk garam masala
salt
1 dl ströbröd
1 burk krossade tomater
1 msk vitvins- eller balsamvinäger
1 krm svartpeppar
basilika, färsk eller torkad
olivolja till stekning
Skala och hacka lök och vitlök. Stek den mjuk i ca 1 msk olja. Använd sedan hälften av den stekta löken till tomatsåsen och resten till kikärtsbiffarna.
Skölj kikärterna i ett durkslag. Lägg dem tillsammans med lök, ägg, maizena, garam masala och ½ tsk salt i en matberedare och mixa slätt.
Ta löken till tomatsåsen och lägg den tillsammans med tomatkross, vinäger, ½ tsk salt och peppar i en kastrull. Låt puttra ca 10 min. Tillsätt gärna basilika eller någon annan örtkrydda mot slutet.
Hetta upp en stekpanna med olivolja. Forma små biffar av kikärtssmeten, vänd dem i ströbröd och stek dem ca 2-3 minuter per sida. Smeten är ganska lös men när man stekt biffarna ett par minuter håller de ihop bra.
Servera falafeln med tomatsåsen och t.ex. bulgur eller basmatiris samt en liten sallad.
söndag 19 augusti 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar