Mina föräldrar gav mig en matlåda med en helt underbar moussaka för ett tag sedan (vi är lite av grekofiler i min familj, och vi gillar att imponera på varandra med hemlagad grekisk mat). Jag lyckades knipa åt mig receptet och provlagade i helgen. Det smakade verkligen som i Grekland.
Det tar ett tag att laga, lite längre än lasagne eftersom auberginen ska stekas i omgångar. Men resultatet är väl värt arbetet! Om man vill kan man ta och byta ut en aubergine mot några potatisar.
Grekisk moussaka
4 port
3 auberginer alt 2 auberginer + 3 potatisar
2 tsk salt
1 gul lök
1 vitlöksklyftta
400 g lammfärs
1 burk krossade tomater
½ dl torrt vitt vin
1 msk hackad persilja
1 tsk timjan
2 krm mald kanel
3/4 tsk salt
5 dl mjölk
2 ½ msk mjöl
2 msk smör
1 ägg
2 dl riven ost
salt, peppar
Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor. Strö på salt och lägg dem i ett durkslag ca 1 timme. Om man har potatis, skär den i ½ cm tjocka skivor och lägg dem i vatten så länge.
Sätt ugnen på 175 grader när det känns lämpligt.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i olivolja och tillsätt sedan färsen. När färsen är brynt, tillsätt tomatkross, vin och kryddor. Låt puttra i 15-20 minuter och rör om då och då.
Vispa ihop mjöl och mjölk i en kastrull och koka upp under städning omrörning. Låt småkoka 3 minuter. Ta kastrullen från värmen, knäck i ägget och vispa ner osten. Salta och peppra litegrann.
Krama ur vätskan ur auberginerna och torka av dem med papper. Pensla dem med olivolja och stek dem gyllenbruna i omgångar i en stekpanna.
Varva aubergineskivor och färssås i en stor smord ugnsform. Häll ostsåsen över och tillaga ca 45 mitt i mitten av ugnen.
Låt moussakan vila 5 minuter och servera den med en god sallad.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det är ju så gott med moussaka! Jag brukar göra en variant av moussaka, fast med crème fraîche och fetaost istället för ostsås. Då steker jag inte auberginen innan.
SvaraRadera