söndag 8 januari 2012

Grekisk moussaka

Mina föräldrar gav mig en matlåda med en helt underbar moussaka för ett tag sedan (vi är lite av grekofiler i min familj, och vi gillar att imponera på varandra med hemlagad grekisk mat). Jag lyckades knipa åt mig receptet och provlagade i helgen. Det smakade verkligen som i Grekland.

Det tar ett tag att laga, lite längre än lasagne eftersom auberginen ska stekas i omgångar. Men resultatet är väl värt arbetet! Om man vill kan man ta och byta ut en aubergine mot några potatisar.
Grekisk moussaka
4 port

3 auberginer alt 2 auberginer + 3 potatisar
2 tsk salt

1 gul lök
1 vitlöksklyftta
400 g lammfärs
1 burk krossade tomater
½ dl torrt vitt vin
1 msk hackad persilja
1 tsk timjan
2 krm mald kanel
3/4 tsk salt

5 dl mjölk
2 ½ msk mjöl
2 msk smör
1 ägg
2 dl riven ost
salt, peppar

Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor. Strö på salt och lägg dem i ett durkslag ca 1 timme. Om man har potatis, skär den i ½ cm tjocka skivor och lägg dem i vatten så länge.

Sätt ugnen på 175 grader när det känns lämpligt.

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i olivolja och tillsätt sedan färsen. När färsen är brynt, tillsätt tomatkross, vin och kryddor. Låt puttra i 15-20 minuter och rör om då och då.

Vispa ihop mjöl och mjölk i en kastrull och koka upp under städning omrörning. Låt småkoka 3 minuter. Ta kastrullen från värmen, knäck i ägget och vispa ner osten. Salta och peppra litegrann.

Krama ur vätskan ur auberginerna och torka av dem med papper. Pensla dem med olivolja och stek dem gyllenbruna i omgångar i en stekpanna.

Varva aubergineskivor och färssås i en stor smord ugnsform. Häll ostsåsen över och tillaga ca 45 mitt i mitten av ugnen.

Låt moussakan vila 5 minuter och servera den med en god sallad.

1 kommentar:

  1. Det är ju så gott med moussaka! Jag brukar göra en variant av moussaka, fast med crème fraîche och fetaost istället för ostsås. Då steker jag inte auberginen innan.

    SvaraRadera