onsdag 18 november 2015

Osso buco på lamm

En rejäl gryta som är en återkommande favorit här hemma. Eftersom jag älskar lamm så brukar jag använda det i den här rätten, kalvlägg ska det vara i originalet. Jag använder också en gryta som tål att stå i ugnen, men det går förstås bra att koka grytan på spisen också. Tar lite tid men kräver inte så stor arbetsinsats!
Osso buco
4-5 port

ca 1 kg lamm med ben (av stek, rygg eller bringa)
150 g tärnad rotselleri
2 hackade lökar
1 tärnad morot
3 msk vetemjöl
1 burk hela tomater
2-2,5 dl vitt vin
2 dl vatten
2 tsk torkad basilika
1 lagerblad
salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 200 grader om du använder en gryta som tål att stå i ugn. Bryn köttbitarna lite lätt i smör, flytta över till en gryta. Fräs därefter utan att torka ur pannan rotselleri, lök och morot, lägg över i grytan. Pudra över vetemjölet, blanda runt lite och häll över tomater, vin och vatten samt tillsätt kryddorna. Koka upp det hela och sätt in i nederdelen av ugnen ca 1 ½ timme. Serveras med fördel tillsammans med en saffransrisotto!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar