lördag 14 november 2015

Torskrygg med jordärtskockssås

Nu är det dags att återkomma med lite nya recept. Det här är en av mina favoriträtter.
Torskrygg med jordärtskockssås
2 port

300-400 g torskrygg
potatis

2-3 medelstora jordärtskockor
1 schalottenlök
smör
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
½ fiskbuljongtärning el motsvarande
1 citron, rivet skal + ca 1 msk citronsaft
1 tsk torkad dragon

sallad: morot, sockerärtor, ev rå broccoli i tunna skivor, citronsaft

Skala och koka potatisen. Sätt ugnen på 150 grader.

Hacka schalottenlök och skala och skär jordärtskockorna i små bitar. Fräs i en liten kastrull i ca 1 msk smör, häll sedan på mjölk, grädde och smula i buljongtärningen. Låt koka tills jordärtskockorna mjuknat, ca 8-10 minuter.

Dela torsken i portionsbitar och bryn dem i smör runt om på hög värme så att de får fin yta. Lägg sedan över i en ugnsform och stek klart i ugnen, 150 grader i 15 minuter. Då blir torsken perfekt klar enligt vårt tycke.

Avsluta såsen med att riva i skal från ca 2/3 citron och pressa i ca 1 msk citronsaft samt ha i lite torkad dragon. Mixa med stavmixer och smaka av, ibland kan man behöva pressa i mer citron.
Servera med en enkel sallad av tunt skivad morot, snabbt förvällda sockerärtor och ev rå broccoli som blandas med citronsaft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar