torsdag 7 juli 2011

Biffar på tomatbädd med aubergine och parmaskinka

Inlägg nr 100, det får firas med en riktigt festgod rätt! Helt underbart recept som jag fick av en kollega på jobbet. Ganska lätt att laga även om det är en del moment. Väl värt jobbet och har man tur blir det lite rester över till lunch dagen därpå! Receptet är för 4 men man kan räkna med att det räcker till 6 personer om man serverar någonting till. Jag tyckte bulgur passade bra, sambon Micke tyckte ris var godare. Jag kan även tänka mig att pasta eller bara ett gott bröd funkar.

Vi hade en del spansk lufttorkad skinka hemma som vi använde oss av, och så grillade jag paprikor själv istället för att ta inlagda på burk. Annars följde jag receptet helt.
Biffar på tomatbädd med aubergine och parmaskinka
6 port

800 g blandfärs
1 gul lök
1 dl vatten
1 dl grädde
salt, peppar
1 stor aubergine
olivolja
4 vitlöksklyftor
2 burkar hela tomater
2 gula paprikor (alt 2 inlagda paprikor)
8 skivor parmaskinka
ca 2 dl riven gratängost
färsk basilika

Förbered gärna paprikan i förväg. Dela paprikorna i halvor och lägg dem på ett galler eller i en form med skalet uppåt. Sätt in dem i ugn på 250-275 grader och grilla tills skalet blir svart (tar ungefär 15-20 min). Ta ut och låt dem svalna en stund, sedan är det bara att dra av skalet och slänga det. Förvara paprikorna svalt fram till att de ska användas.

Sätt ugnen på 200 grader vid lämplig tidpunkt.

Skiva auberginen i ½ cm tjocka skivor, inte tunnare. Lägg ut på ett fat och strö över lite salt. Ställ åt sidan så länge.

Riv löken och blanda med färs, vatten och grädde. Salta och peppra och forma sedan till små biffar. Stek dem i omgångar ungefär 2 min per sida. Lägg upp dem på ett fat.

Skiva vitlöksklyftorna och lägg dem tillsammans med burktomaterna i en kastrull. Låt koka utan lock i 10 min.

Torka av aubergineskivorna med lite papper och stek dem i olivolja tills de blir gyllenbruna.

Skär paprika och parmaskinka i mindre bitar.

Montera gratängen: Börja med att hälla tomatsåsen i botten av en ugnsform. Varva biffar, aubergine, paprika och skinka ovanpå tomaterna. Strö över riven ost. Ställ in i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Servera med bulgur, ris, pasta eller bara ett gott bröd och en sallad, gärna med oliver i. Toppa med färsk basilika!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar