söndag 17 juli 2011

Sparrisrisotto med stekt torsk

När jag gör risotto har jag aldrig i ost, men att riva lite parmesan på toppen tycker jag är gott. Den här rätten fick toppbetyg hemma, och det var verkligen gott. Speciellt att tillaga fisken på det här enkla sättet blev väldigt bra.
Risotto med stekt torsk
2 port

2 dl risottoris
½ knippe grön sparris (125 g)
2 vita sparrisar
2 schalottenlökar
1 tsk smör
0,75 dl vitt vin
4-5 dl grönsaksbuljong

400 g torskfilé
1 dl fint rågmjöl
2-3 msk smör

Bryt av nedersta delen på den gröna sparrisen. Skär den i mindre bitar och lägg undan knopparna till senare. Skala den vita sparrisen. Skiva sedan ungefär en tredjedel av den tunt. Spara resten för att koka vid sidan om. Räkna med att det tar ungefär 10 min att koka den vita sparrisen. Koka upp saltat vatten så att det precis täcker sparrisen och låt sjuda tills den känns nätt och jämnt genommjuk.

Hacka schalottenlöken. Fräs lök, vit och grön sparris i lite smör i en kastrull. Tillsätt riset och fräs men någon minut. Häll på vinet och låt det koka in. Späd sedan med ungefär en deciliter varm grönsaksbuljong i taget, rör om ofta. Risotton brukar vara perfekt efter 18 minuter, så efter 16 minuter kan det vara lagom att lägga i de gröna sparrisknopparna. Smaka av, salta och peppra ev litegrann.

Skär bort benen ur fiskfiléerna. Häll mjölet på en tallrik. Smält ordentligt med smör i en stekpanna. Vänd fisken i mjölet och lägg ner den i den heta stekpannan. Stek på medelvärme ca 3 minuter per sida eller tills fisken känns klar. Salta och vitpeppra.

Servera risotto med sparris och nystekt fisk. Ev lite parmesan på toppen och en citronklyfta till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar