onsdag 14 mars 2012

Kalljästa frukostbullar

Det här brödet är så gott och så enkelt att göra att man lätt vänjer sig vid nybakat bröd på helgerna!
Kalljästa frukostbullar
6 st

Kväll:
5 g jäst
2 dl kallt vatten
½ msk honung
½ tsk salt
270 g rågsikt (ca 4,5 dl)

Morgon:
mjöl till utbakning
vatten
sesamfrö/pumpafrö/solrosfrö

Kväll:
Lös jästen i vattnet, tillsätt honung och salt och rågsikt, arbeta snabbt ihop den till den slät deg. Täck bunken med plast och ställ in den i kylskåpet.

Morgon:
Ta fram degen och häll ut den på mjölat bakbord. Knåda inte, utan forma den till en rektangel ca 30x10 cm och vik den sedan på längden. Pensla med vatten och strö på valfria frön. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader med en plåt inne. När ugnen är varm och degen vilat färdigt, ta då ut plåten och ställ den ovanpå spisen. Dela degen i 6 bitar, använd gärna en degskrapa då degen är lite kladdig, och lägg över bitarna på den heta plåten. Grädda sedan i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt dem svalna litegrann på galler medan frukostkaffet/teet kokar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar