tisdag 12 april 2011

Buljongkokt fisk med pepparrotssås

Mamma tipsade om en enkel fiskrätt, som egentligen inte ser särskilt speciell ut när man tittar på receptet. Men den var verkligen god, rekommenderas varmt! Hur mycket pepparrotssmak man vill ha kan man bestämma själv, jag rev bara ner någon tesked i såsen och serverade sedan resten vid sidan om.

Till fisken åt vi råris, det passade bättre än vanligt ris tyckte jag. Om man är potatismänniska fungerar det säkert minst lika bra, gärna pressad.
Buljongkokt fisk med pepparrotssås
2 port

350 g färsk fisk, tex torsk eller kolja
½ liten purjolök
2 tsk smör
2,5 dl vatten
½ fiskbuljongtärning
½ dl grädde
färsk pepparrot
½ pkt sockerärtor
2 citronklyftor
lite salt och svartpeppar

Skiva purjolöken tunt. Fräs den i smör i en traktör- eller stekpanna. Slå på vatten, grädde och smula ner buljongtärningen. Låt sjuda ett par minuter.

Skär fisken i små kuber och dela eventuellt sockerärtorna. Lägg först fisken i buljongen, sedan sockerärtorna. Låt sjuda försiktigt i knappt 5 min, tills fisken är färdig. Salta och peppra litegrann.

Riv över pepparrot efter smak och servera med ris, citronklyfta och extra riven pepparrot för den som önskar.

fredag 8 april 2011

Vitlöksvinägrett

Ikväll åt jag middag ensam, det blev en enkel grekisk sallad med ett par lammkotletter och gott bröd. Jag tänkte tipsa om en god salladsdressing, en vinägrett med vitlök.
Vitlöksvinägrett
till sallad för 4 personer

1 stor vitlöksklyfta
1 msk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
1 tsk vatten
lite salt, vitpeppar

Skala och skiva vitlöken. Lägg den i en kopp eller liten skål. Blanda med vinäger, olivolja och vatten. Salta och peppra litegrann. För mesta smak, låt stå en timme före servering.

tisdag 22 mars 2011

Färgstark fruktsallad med limeyoghurt

En riktigt härlig blandning. Yoghurten är så attans god ihop med bären och frukterna.
Fruktsallad
2-3 port

2 blodapelsiner
100 g frysta blåbär
½ granatäpple

1 dl turkisk yoghurt
½ lime, rivet skal
½-1 msk florsocker

Skär bort skalet från apelsinerna så att även det vita tas bort. Skär ut klyftorna från hinnorna. Blanda med de frysta blåbären i en skål. Dela på granatäpplet och gröp ur kärnorna (försiktigt, det kan skvätta). Blanda med bären och apelsinerna. Låt stå en liten stund så att blåbären tinar helt.

Blanda yoghurten med finrivet limeskal och smaka av med florsocker,

Nam nam!

måndag 21 mars 2011

Kotletter med soja och paprika

Saftiga och fina kotletter som tillagas på hög värme i ugn utan bryning. Pasta är gott till, eller risottoris som på bilden.
Kotletter med soja och paprika
4 st

4 fläskkotletter med ben
½ msk rapsolja
1 msk soja
1 tsk paprikapulver
lite salt, peppar

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ihop ingredienserna till marinaden med en gaffel i en ugnsform. Vänd sedan kotletterna däri och lägg dem bredvid varandra. Sätt in i mitten av ugnen 12 min. Ta ut och vänd på kotletterna efter halva tiden.

Risotton har jag gjort genom att fräsa tärnad zucchini i olivolja, tillsätta arborioris och sedan späda med hönsbuljong. Koktid 18-20 min.

måndag 14 mars 2011

Laxwok med mandel

Enkel och god laxwok! Grönsakerna kan man variera efter smak och tycke. Pasta var gott till men någon typ av ris eller nudlar skulle också passa bra.
Laxwok med mandel
2 port

300 g laxfilé
salt, peppar
2 msk sötmandel
1 vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära
2 stjälkar selleri
1 morot
1 liten röd paprika
1 msk olja
2 msk kinesisk soja
1 msk vatten

Dela laxen i små kuber. Salta och peppra dem litegrann.

Skala och finhacka vitlöken. Riv ingefäran. Strimla grönsakerna. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs grönsaker, vitlök och ingefära 2-3 minuter. Putta undan grönsakerna och lägg ner laxkuberna på andra halvan av stekpannan och fräs på ett par minuter till, tills laxen börjar bli genomstekt. Blanda soja och vatten, häll den över woken och blanda om.

Hacka mandeln, eventuellt efter att ha skållat den, och servera som tillbehör.

fredag 11 mars 2011

Champinjonfylld rödspätta med citronsås

Fisk är väldigt gott, men av någon anledning tycker jag att det är svårt att komma på goda rätter man kan göra. Det här receptet kommer delvis från ett receptkort jag tog på Hemköp.
Champinjonfylld rödspätta
2 port

400 g rödspättafilé
1 liten purjolök
200 g champinjoner
1 msk tomatpuré

Citronsås:
1,5 dl vatten
1 dl creme fraiche
½ fiskbuljongtärning
1 msk citronsaft
ev 1 msk vitt vin
lite redning, tex idealmjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att skölja och strimla purjolöken. Fräs den några minuter i lite smör eller olja. Lägg över i botten av en ugnsform.

Dela champinjonerna i små bitar. Stek dem tills det mesta av vattnet dunstat bort, tillsätt lite smör. Fräs ett par minuter. Krydda med salt och peppar, ha i tomatpurén och blanda om. Lägg lite av svampen på varje rödspättafilé, vik eller rulla ihop och lägg dem på purjolöksbädden.

Blanda vatten, creme fraiche, buljong, vin och citron i en kastrull, koka upp och vispa ner redningen, så att såsen tjocknar lite.

Häll citronsåsen över fisken och ställ in formen i mitten av ugnen 20-25 minuter.

Servera med ris och grönsaker.

lördag 5 mars 2011

Smoothie med jordgubb och banan

Mixern går på högvarv hemma nästan varje dag! Det här har blivit min favorit. Efter träning, som kvällsmål, som del av en enkel lunch eller frukost:Smoothie med banan och jordgubb
1 glas

½ banan
5 frysta jordgubbar
0,25 dl vaniljyoghurt
1 dl mjölk

Mixa alla ingredienser i en mixer. Ställ gärna in i frysen 5 min så att den serveras riktigt kall!