Grekisk mat är det bästa jag vet! Här är dagens improviserade variant av pastitsio, gott! Om man vill kan man ta lammfärs, det blir bara ännu godare. Den svenska vitkålen är kanon just nu så jag förberedde en vanlig pizzasallad igårkväll som fick stå och dra över natten. Bara att hojta om recept önskas, annars hittar man det i vilken baskokbok som helst.Pastitsio
3 port
200 g pastapennor
1 äggvita
330 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja
2 msk tomatpuré
1 burk hela tomater
1 dl rött vin
1 msk kalvfond el buljongtärning
lagerblad
oregano
salt, peppar
muskotnöt
4 dl mjölk
1 msk vetemjöl
1 äggula
50 g smakrik ost
Hacka lök och vitlök. Bryn lök och köttfärs i lite olivolja. Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med en liten stund. Hacka burktomaterna och ha i dem tillsammans med sitt spad. Slå på rödvin och tillsätt fond och kryddor. Låt puttra minst en kvart, gärna en timme men under lock i så fall.
Koka pastan en minut kortare än vad som anges på paketet, spola av den lite i kallt vatten och häll den i en form. Blanda pastan med äggvitan och riv över en aning muskotnöt.
Gör såsen: Vispa ihop mjöl med lite av mjölken i en kastrull. Sätt på spisen, koka upp och slå på resten av mjölken. Vispa hela tiden så det inte bränner fast i botten. Låt småkoka i 2-3 minuter, ta kastrullen från värmen och vispa i äggulan och osten. Riv ev i lite muskot i såsen också.
Bre ut köttfärssåsen över pastan och avsluta med ostsåsen. Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter eller tills gratängen har fått fin färg. Såhär blev min:Servera med något grönt. Jag gjorde en vanlig enkel vitkålssallad. Mums!
Energi 630 kcal (K 40% / P 28% / F 31%)
Kolhydrater 63 g / Protein 44 g / Fett 22 g varav mättat 9,7 g
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar