3 port
200 g pastapennor
1 äggvita
330 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja
2 msk tomatpuré
1 burk hela tomater
1 dl rött vin
1 msk kalvfond el buljongtärning
lagerblad
oregano
salt, peppar
muskotnöt
4 dl mjölk
1 msk vetemjöl
1 äggula
50 g smakrik ost
Hacka lök och vitlök. Bryn lök och köttfärs i lite olivolja. Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med en liten stund. Hacka burktomaterna och ha i dem tillsammans med sitt spad. Slå på rödvin och tillsätt fond och kryddor. Låt puttra minst en kvart, gärna en timme men under lock i så fall.
Koka pastan en minut kortare än vad som anges på paketet, spola av den lite i kallt vatten och häll den i en form. Blanda pastan med äggvitan och riv över en aning muskotnöt.
Gör såsen: Vispa ihop mjöl med lite av mjölken i en kastrull. Sätt på spisen, koka upp och slå på resten av mjölken. Vispa hela tiden så det inte bränner fast i botten. Låt småkoka i 2-3 minuter, ta kastrullen från värmen och vispa i äggulan och osten. Riv ev i lite muskot i såsen också.
Bre ut köttfärssåsen över pastan och avsluta med ostsåsen. Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter eller tills gratängen har fått fin färg. Såhär blev min:
Energi 630 kcal (K 40% / P 28% / F 31%)
Kolhydrater 63 g / Protein 44 g / Fett 22 g varav mättat 9,7 g
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar