Det här är ett favoritbröd av flera anledningar: enkelt, liten effektiv tidsåtgång och ett säkert gott resultat varje gång. Receptet är Martin Johanssons ur tidningen Buffé tidigare i år.
Surdegsrecept finns det gott om, jag startade min för drygt ett år sedan med lite rivet äpple, ekologiskt rågmjöl och vatten. Den bor fortfarande och verkar trivas i kylskåpet!Martins enkla surdegsbröd
1 bröd
Dag 1
50 g rågsurdegsgrund (½ dl)
100 g vatten (1 dl)
60 g rågmjöl (1 dl)
Blanda ingredienserna i en bunke och täck över med plastfolie till nästa morgon.
Dag 2
300 g vatten (3 dl)
360 g rågsikt (6 dl)
60 g rågmjöl (1 dl)
10 g salt (1 ½ tsk)
1 tsk hel kummin
smör till formen
lite rågmjöl att strö över
Tillsätt vatten, mjöler, salt och kummin till grunden från dag 1. Rör ihop ordentligt. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, det tar 2-3 timmar.
Smörj en 1,5 liters brödform med smör och ös ner degen i formen. Strö över lite rågmjöl. Täck med bakduk och låt degen jäsa drygt en timme. Sätt ugnen på 250 grader (225-250 grader varmluft). Degen ska ha rest sig och små hål ska börja synas, då är den färdigjäst.
Sätt in formen på ett galler i mitten av ugnen. Spruta in lite vatten om du vill (jag brukar skippa det efter en liten incident men det är en annan historia). Sänk temperaturen till 200 grader (150 grader varmluft) efter 10 minuter. Grädda brödet ytterligare ca 45 minuter (ca 30 min varmluft). Jag sätter alltid en termometer i brödet efter 25-30 minuter så är man säker på när det är klart. Brödet är färdigt vid 98 grader.
Stjälp upp brödet och låt det svalna utan bakduk på ett galler.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det där brödet har jag också gjort! Det är väldigt gott, rejält liksom :)
SvaraRaderaOch svar på din fråga! River man i det, som jag har gjort, så smakar det faktiskt inte äpple alls. Beror såklart på hur mycket äpple man har i också. Vill man ha äppelsmak kanske man ska riva i flera äpplen eller kanske skära bitar istället. Martin har ett recept på äppelbröd som jag länge velat testa! Då har han äppeljuice istället för vatten som degvätska. Och så har han äppelbitar i också, om jag inte minns fel. Nu blev jag lite baksugen! Haha :) Ha det bra!