Det här är en rätt som jag verkligen kan rekommendera! Antingen serverar man bara en enkel tomatsallad till och då får man beräkna två paprikor per person. Man kan också göra en stor, härlig grekisk sallad, tzatziki och servera ett gott bröd till. Då kan det eventuellt räcka med en paprika per person. Man kan också byta ut paprikan mot bifftomater som man gröper ur och fyller.Lammfärsfyllda paprikor
6 st
6 medelstora gröna paprikor
400 g lammfärs
1 dl ris
ca 3 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 tsk spiskummin
2 tsk oregano
1 tsk kanel
Skär av toppen av paprikorna och rensa dem. Behåll toppen!
Hacka lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk olivolja och tillsätt spiskummin, kanel och oregano efter ett par minuter. När löken mjuknat, tillsätt lammfärsen. När färsen är brynt, tillsätt riset. Låt fräsa ihop ett par minuter. Späd med ca 1 dl vatten och smula i buljongtärningen.
Låt allt koka ihop tills vätskan kokat in, ca 5 min. Rör om ofta.
Häll 1-2 msk olivolja i en ugnsform så att botten täcks. Ställ ner paprikorna (ibland kan man behöva jämna till dem litegrann undertill, akta bara så att du inte skär hål i botten). Fyll dem med färsblandningen, den sväller lite i ugnen så fyll dem inte riktigt helt. Lägg på paprikalocken och ringla lite olivolja över. Strö över lite oregano.
Tillaga paprikorna mitt i ugnen på 175-200 grader (150 grader varmluft). De är klara efter ca 45 min, eller när de blivit skrynkliga och börjar svartna en aning.
Energi per paprika 255 kcal (K 25% / P 23% / F 52%)
Kolhydrater 16 g / Protein 14 g / Fett 15 g varav mättat 5 g
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar