Här kommer en grekisk favorit! Enkelt att göra med ett fåtal ingredienser, men det blir så otroligt gott när det får stå länge inne i ugnen. Har man en mindre lergryta räcker den för 2-3 personer, annars behöver man en större om allt ska få plats.Igår använde vi benfri lammstek men det går bra med vilken del av lammet som helst.
Kleftiko
3 port
600 g lammstek (eller annat lammkött)
6 potatisar
liten zucchini (ca 300 g)
liten aubergine (ca 300 g)
ca ½ dl olivolja
2-3 lagerblad
1-2 msk pressad citron salt och peppar
Lägg en lergryta i kallt vatten ca 30 min. Skala och skiva potatisen. Skiva zucchini och aubergine och blanda dem med olivoljan. Lägg ett lager potatis i botten av grytan, salta. Varva potatis och grönsaker och strö lite salt på varje lager. Stick ner lagerbladen. Lägg bitar av lamm i översta lagren. Huvudsaken är att potatisen kommer långt ner i grytan så att den tillagas i skyn som blir. Gnid lite olja på de köttbitar som sticker upp. Avsluta med salt och peppar och pressa över lite citron.Ställ in lergrytan i kall ugn på 175 grader och låt stå 80-90 minuter. Ät och njut, gärna med ett gott rödvin till!Energi 605 kcal (K 21% / P 30% / F 49%)
Kolhydrater 32 g / Protein 45 g / Fett 32 g varav mättat 8,9 g
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar