fredag 23 juli 2010

Jättegod köttfärspaj!

Den här pajen som smaksätts med bland annat chilisås, timjan och champinjoner är riktigt, riktigt god. Pajskalet blir lagom sprött och en aning syrligt av kesellan, helt perfekt!Köttfärspaj med champinjoner och grön paprika
4 port

Pajdeg:
75 g smör
75 g lätt kesella
1,25 dl grahamsmjöl
1,25 dl vetemjöl

Fyllning:
1 gul lök
200 g champinjoner
1 grön paprika
1 msk smör till stekning
350 g köttfärs
0,5-0,75 dl chilisås
½ msk vetemjöl
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 tsk salt
1 tsk timjan
1 dl riven stark ost (ca 40 g)

Nyp ihop mjöl och kallt smör i en bunke. Tillsätt kesella och arbeta ihop till en jämn deg. Tryck ner degen i en pajform (ca 24 cm diameter) och nagga med gaffel. Ställ in i kylen och låt vila ca 30 minuter. Förgrädda därefter pajskalet i 150 grader varmluft (200 grader vanlig ugn) i 10 min.

Medan pajskalet vilar i kylen, gör fyllningen. Hacka lök, champinjoner och paprika. Stek löken och champinjonerna i hälften av smöret. Tillsätt paprikan när det mesta av vattnet har försvunnit ur svampen. Salta. Stek ytterligare ett par minuter. Ta upp grönsakerna och bryn köttfärsen i resten av smöret. Rör i mjöl, tillsätt chilisås, vatten, buljong och timjan. Låt småkoka några minuter. Lägg sedan ner grönsakerna igen.

När pajskalet är förgräddat, häll i köttfärsröran. Toppa med riven ost. Grädda i ugnen, fortfarande på samma temperatur, ca 25-30 minuter eller tills den har fått fin färg. Servera med sallad!Energi 495 kcal (K 28% / P 23% / F 49%)
Kolhydrater 35 g / Protein 29 g / Fett 27 g varav mättat 16 g

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar