måndag 19 juli 2010

Kyckling i lergryta

Min favoriträtt alla kategorier, som kan varieras nästan i det oändliga. Kyckling blir inte godare än när man gör den i lergryta!Kyckling i lergryta med italienskt inslag
3-4 port

1 stor kyckling ca (1,3-1,4 kg)
50 g soltorkade tomater
½ kruka basilika eller 1-2 msk torkad
4 vitlöksklyftor
12 gröna eller svarta oliver
1 msk olivolja
salt, peppar
Börja med att lägga lergrytan i blöt i kallt vatten minst 30 minuter. Putsa kycklingen (jag brukar skära bort gumpen och lite överflödigt skinn). Skiva vitlöksklyftorna och dela ev på tomaterna. Fördela vitlök, tomater, basilika och oliver inuti och runt om kycklingen. Pensla den sedan med olivolja och salta och peppra ordentligt.

Sätt på locket och ställ in lergrytan i kall ugn på nedersta falsen. Sätt sedan ugnen på 225 grader. Kycklingen är färdig efter 75 minuter.

Servera med kokt ris, den goda skyn som blir och en enkel sallad.
Ungefärligt näringsvärde om man delar en kyckling på ca 1,2 kg på 3 personer, tar bort skinnet och äter varsin portion ris 0,75 dl:
Energi 520 kcal (K 37% / P 37% / F 26%)
Kolhydrater 48 g / Protein 49 g / Fett 14 g varav mättat 2,8 g

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar