måndag 14 juni 2010

Festlig laxsallad

En festlig och god sallad där det mesta kan förberedas dagen innan - praktiskt när man ska ha gäster! Väl avrunnen sallad kan strimlas och förpackas i plastpåsar med luft, så blir den riktigt krispig. Jag hade turen att hitta prisvärd varmrökt laxfilé men det går givetvis att använda sig av hel lax om man får tag på det.
Receptet räcker gott och väl till 15 personer när det bjuds bröd och dressing till.
Laxsallad
15 port

1,5 kg varmrökt lax
1,5 kg räkor med skal (eller 600 g skalade)
1,5 kg färskpotatis
1 knippe dill
1 citron
0,75 dl olivolja
½ msk salt
1 tsk strösocker
½ tsk svartpeppar
300 g sockerärter
500 g fänkål (ca 2 normalstora)
1 knippa salladslök
2 isbergssallad
1 litet huvud rosésallad
200 g blandade salladsskott (ex spenat, mache, ruccola, mangold)

Potatisen: Skrapa och koka potatisen mjuk. Låt rinna och ånga av. Skär dem i halvor. Hacka dillen. Skölj citronen i ljummet vatten, riv skalet och pressa ur saften. Blanda dill, citron, olja, socker, salt och peppar till en dressing och vänd potatisen i den. Låt kallna.

Salladen: Skölj alla grönsaker. Förväll sockerärterna i 1 min för eventuella bakteriers skull. Strimla fänkålen, det går enklast om man använder en mandolin. Dela sockerärterna. Riv eller skär salladen i mindre bitar. Strimla löken.

Skala räkorna. Dela laxen i mindre bitar.

Blanda sallad, salladsskott och fänkål på ett stort fat eller i skålar. Toppa med sockerärter, lök, potatis, lax och räkor.

Servera med gott bröd och örtsås (recept kommer!)

Energi 330 kcal (K 26% / P 40% / F 34%)
Kolhydrater 21 g / Protein 33 g / Fett 12 g varav mättat 2,4 g

2 kommentarer:

  1. Mycket goa grejer! Jag önskar mer kyckling och picknick recept =)

    SvaraRadera
  2. Mmm....vilken god sallad! Färskpotatis och goa grönsaker!! Mums!! Tack för titten!!

    SvaraRadera