Den här somriga moussen kommer från senaste numret av Allt om mat. Efterrätter brukar sällan tilltala mig, men det här var en riktig höjdare! Både lättgjord och lättäten :)
Flädermousse med jordgubbar och flädergelé
6-8 pers
Mousse:
2 gelatinblad
3 äggulor
1 dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
½ dl konc flädersaft
1 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
½ citron, rivet skal
Gelé:
2 gelatinblad
1 dl konc flädersaft
1 dl vatten
2 msk pressad citron
2 msk strösocker
100 g jordgubbar
Börja med moussen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Vispa äggulor och socker pösigt. Hetta upp flädersaften, ta upp gelatinbladen och lös dem i saften.
Vispa grädden. Blanda äggsmeten, grädde, creme fraiche och rivet citronskal. Häll sedan i saften i en tunn stråle under omrörning. Fördela moussen i portionsskålar. Täck och ställ kallt minst en timme.
Gör gelén. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Hetta upp vatten, saft, citron och socker i en kastrull tills sockret smälter. Lös upp gelatinbladen där i och låt svalna.
Dela jordgubbarna och fördela över moussen. Skeda gelén över. Ställ kallt för att stelna, det tar minst 4 timmar. Jag tittade efter 4 timmar och de hade inte stelnat då, så jag rekommenderar att låta dem stå över natten om man vill vara säker.
Jag delade satsen på 7 och näringsvärdet blir då följande:
Energi 280 kcal (K 37% / P 5% / F 58%)
Kolhydrater 26 g / Protein 4 g / Fett 18 g varav mättat 11 g
söndag 13 juni 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Men gud vad gott :D
SvaraRadera