söndag 13 juni 2010

Flädermousse med jordgubbar

Den här somriga moussen kommer från senaste numret av Allt om mat. Efterrätter brukar sällan tilltala mig, men det här var en riktig höjdare! Både lättgjord och lättäten :)
Flädermousse med jordgubbar och flädergelé
6-8 pers
Mousse:
2 gelatinblad
3 äggulor
1 dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
½ dl konc flädersaft
1 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
½ citron, rivet skal
Gelé:
2 gelatinblad
1 dl konc flädersaft
1 dl vatten
2 msk pressad citron
2 msk strösocker
100 g jordgubbar

Börja med moussen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Vispa äggulor och socker pösigt. Hetta upp flädersaften, ta upp gelatinbladen och lös dem i saften.

Vispa grädden. Blanda äggsmeten, grädde, creme fraiche och rivet citronskal. Häll sedan i saften i en tunn stråle under omrörning. Fördela moussen i portionsskålar. Täck och ställ kallt minst en timme.

Gör gelén. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Hetta upp vatten, saft, citron och socker i en kastrull tills sockret smälter. Lös upp gelatinbladen där i och låt svalna.

Dela jordgubbarna och fördela över moussen. Skeda gelén över. Ställ kallt för att stelna, det tar minst 4 timmar. Jag tittade efter 4 timmar och de hade inte stelnat då, så jag rekommenderar att låta dem stå över natten om man vill vara säker.

Jag delade satsen på 7 och näringsvärdet blir då följande:

Energi 280 kcal (K 37% / P 5% / F 58%)
Kolhydrater 26 g / Protein 4 g / Fett 18 g varav mättat 11 g

1 kommentar: