5 krukor med basilika står på fönsterbrädet och det växer så det knakar, så minst en gång i veckan måste jag laga något där den kommer till användning. Men det gör inget, basilika är ju så gott!
Risotto gör jag oftast i en vid traktörpanna med varm buljong i beredskap. Pannan är trevlig att ställa fram på bordet och servera direkt ur när maten är klar.
Risotto med räkor och basilika
3 port
3 dl arborioris (ca 240 g)
1 gul lök
1 msk smör
2 dl vitt vin
6-7 dl höns- eller grönsaksbuljong
500 g räkor med skal
2 morötter
2 tomater
100 g gröna ärter
ca 30 g riven parmesan
basilikablad
Skala räkorna. Skala och hacka löken. Fräs den i smöret en stund och tillsätt sedan riset. Slå på allt vin och låt det koka in någon minut. Tillsätt buljongen lite i taget vartefter vätskan kokar in och rör om ofta. På det sättet blir risotton mer krämig än om man slår på all vätska från början. Riset ska koka totalt 18-20 minuter.
Slanta morötterna och skär tomaterna i klyftor. Blanda ner ärter och morötter när riset börjar bli klart. Vänd till sist ner räkor, riven parmesanost och basilika. Lägg tomaterna ovanpå.
Servera gärna med lite extra riven parmesan och en citronklyfta.
Skivad fänkål hade varit gott att ha i risotton, lägg den i grytan samtidigt som löken i så fall. Vinet kan uteslutas om man inte har något hemma, det blir gott ändå.
Energi 515 kcal (K 60% / P 25% / F 15%)
Kolhydrater 76 g / Protein 32 g / Fett 8 g varav mättat 4,5 g
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar