Risotto gör jag oftast i en vid traktörpanna med varm buljong i beredskap. Pannan är trevlig att ställa fram på bordet och servera direkt ur när maten är klar.
3 port
3 dl arborioris (ca 240 g)
1 gul lök
1 msk smör
2 dl vitt vin
6-7 dl höns- eller grönsaksbuljong
500 g räkor med skal
2 morötter
2 tomater
100 g gröna ärter
ca 30 g riven parmesan
basilikablad
Skala räkorna. Skala och hacka löken. Fräs den i smöret en stund och tillsätt sedan riset. Slå på allt vin och låt det koka in någon minut. Tillsätt buljongen lite i taget vartefter vätskan kokar in och rör om ofta. På det sättet blir risotton mer krämig än om man slår på all vätska från början. Riset ska koka totalt 18-20 minuter.
Skivad fänkål hade varit gott att ha i risotton, lägg den i grytan samtidigt som löken i så fall. Vinet kan uteslutas om man inte har något hemma, det blir gott ändå.
Energi 515 kcal (K 60% / P 25% / F 15%)
Kolhydrater 76 g / Protein 32 g / Fett 8 g varav mättat 4,5 g
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar