onsdag 2 juni 2010

Piroger med köttfärs

Ett gäng piroger är inte fel att ha i frysen för att plocka fram när det är picknickväder! Smaken påminner mycket om de där som man som mindre tog fram ur frysen och slängde in i mikron en minut. De här tar lite längre tid att göra, men inget slår hemlagat!
Köttfärspiroger
8 st
Deg:
50 g smör
1 dl yoghurt
1,5 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 dl grahamsmjöl
5-6 dl vetemjöl
Fyllning:
350 g köttfärs
200 g champinjoner
1 gul lök
1 msk smör
¾ dl chilisås
timjan, salt och peppar
ev mungböngroddar
Pensling:
1 uppvispat ägg
sesamfrön

Smält smöret och blanda i yoghurt och vatten (alternativt 2,5 dl mjölk). Värm till 37 grader och rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt salt, socker och mjöl. Knåda ihop degen och jäs övertäckt ca 40 min.

Hacka svamp och lök och fräs med smör några minuter. Stek färsen tills den är genomstekt och blanda sedan allt med chilisåsen. Krydda efter smak och låt puttra ca 5 min. Låt svalna.

Sätt ugnen på 175 grader varmluft (225 vanlig ugn). Dela degen i 8 bitar och kavla ut en i taget till en cirkel, ca 20 cm i diameter. Lägg på fyllning (60-70 g per pirog) på ena halvan. Jag lade på lite böngroddar också. Pensla kanten med ägg och vik ihop pirogen. Tryck till kanten med en gaffel. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i 20 min.

Pensla pirogerna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen 12-14 minuter.

Energi 335 kcal (K 50% / P 20% / F 30%)
Kolhydrater 42 g / Protein 17 g / Fett 11 g varav mättat fett 5,6 g

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar